Blog 19: OP DIT MOMENT ECHT EVEN MEER PAPA DAN CHEF!

MEER PAPA DAN CHEF!

Het is een heftige tijd. Het hele land, alsmede de gehele wereld, is in de ban van het Coronavirus. Ook Coperto Restobar heeft noodgedwongen haar deuren moeten sluiten. Er worden lastige beslissingen genomen, welke allemaal in belang zijn van onze eigen gezondheid en veiligheid. Het is een bijzondere tijd! Op de planning voor blog 19 stond het leven van onze chef Remco Jansen naast al zijn werkzaamheden bij Coperto Restobar en Grand Hotel ter Borch. “Naast chef de cuisine ben ik ook partner van een mooie en lieve vrouw en vader van twee ondeugende kindjes”, vertelt Remco. De centrale vraag in deze blog is zodoende: hoe is het leven van onze ‘papa-chef’.

PAPA OF CHEF?

“Thuis ben ik geen chef hoor”, begint Remco zijn verhaal lachend. “Misschien als ik het avondeten bereid, want ik merk dat ik daar nu echt wel een beetje een feestje van maak. Geen gekkigheid hoor, maar het moet wel goed gemaakt zijn.” Een normale maaltijd maar dan met een plus. “Het bloed stroomt toch waar het niet gaan kan.” Remco vindt het een aparte gewaarwording om zo ineens geen ‘restaurantje meer te mogen spelen’. “Er is zeker nog wel wat werk te doen, maar gekookt wordt er natuurlijk niet meer en met wat er te doen is, maken we geen fulltime werkweek mee vol”, zegt Remco. Vanaf het moment dat de deuren van Coperto werden gesloten, is het een achtbaan van gevoelens geweest. Voor iedereen. Met een overheersend gevoel van onmacht! “Gelukkig is ons gehele team nog gezond en mijn geliefden en naasten ook. We proberen er met de beperkingen die er zijn het beste van te maken”, vertelt de chef.
Feit blijft alleen dat het leven er momenteel toch echt wel heel anders uitziet dan gebruikelijk. En niet alleen voor Remco maar natuurlijk voor vele mensen met hem. “Mijn gezin is erg belangrijk voor mij”, vervolgt de chef. De trots straalt ervan af als hij over zijn gezin vertelt. “Ik vind werken heerlijk en koken is een passie waar ik erg in op kan gaan, maar ik weet als geen ander dat balans in dit vak ook belangrijk is. Zodoende maak ik maar wat graag tijd vrij voor mijn gezin.”

WERKEN IN DE HORECA

Er zijn vaak veel meningen en vooroordelen over het werken in de horeca en het daarnaast hebben van een gezin. Zeker als je aan beide veel aandacht geeft. “Wat ik daar de afgelopen jaren vooral heb gemerkt, is dat je daar zelf vooral je eigen plan moet trekken. Er zijn feiten en fabels. Vaak is het een gevecht tussen ambitie, passie, behoefte en verplichtingen”, legt de chef uit. “Tuurlijk komt het wel eens voor dat ik niet naar een feestje kan of even moet schuiven en overleggen wat betreft vakanties. En ja, ik ben met de feestdagen wel eens aan het werk, maar als je het goed regelt, en goede afspraken maakt met je werkgever en het thuisfront, is er ook veel wel mogelijk. Ik kan mijn kindjes bijvoorbeeld elke dag naar school brengen en dan ook rustig de tijd voor ze nemen.” Een extra voordeel is dat Remco nooit in de spits naar zijn werk rijdt. “Ik kan doordeweeks redelijk wat tijd vrijmaken voor mijn gezin en heb de afgelopen jaren bijna altijd een dag in het weekend vrij gehad. Bij voorkeur de zondag, een heerlijke dag om thuis te zijn.” Feestdagen worden binnen het team evenredig verdeeld. “Ik werk voor een fijne organisatie met goede afspraken en dat is ook er belangrijk en prettig.”

MIJN OOGAPPELTJES

“Mijn partner en ik zijn gezegend met twee lieve kinderen. Dillen is vijf en hij is een heel stoer en eigenwijs, maar vooral lief en zorgzaam mannetje. Onze kleine Fleur is anderhalf en een super ondernemend en schattig meisje; zij komt net kijken op deze wereld. De fase van ‘ik ben twee en ik zeg nee’ is bij haar al begonnen”, vertelt Remco lachend “Ze begint net zo eigenzinnig te worden als haar grote broer. Ik heb echt géén idee waar ze deze karaktereigenschappen vandaan hebben!”, zegt Remco met een knipoog. “Toch best confronterend en leerzaam”, vervolgt hij. “Misschien heel cliché, maar het is zo heerlijk om te zien hoe Fleur haar eerste stapjes zet, woordjes spreekt, nieuwsgierig is en dingen zelf wilt doen.” 
Volgens Remco is zijn oudste een echte ontdekker die vol in zijn ontwikkeling zit. “Hij vindt zijn interesse in veel dingen en bruist van de ambities, voor zover dat kan op die leeftijd, en heeft een heerlijke rijke fantasie. Wat hij in elk geval wel laat merken is dat papa niet alleen trots is op Dillen, maar Dillen zeker ook op papa.” Zo vertelt hij overal met trots dat papa chef-kok is en dat papa een Bib Gourmand heeft gewonnen van Michelin dus heel goed kan koken. “Hij wilde eerst ook bij mij in het restaurant werken, maar inmiddels is die ambitie al gewijzigd naar zelf een chef-kok te worden in een ander restaurant, uiteraard één met een Michelin-ster. “Natuurlijk laat ik dat gewoon lekker gaan in de hoop dat hij op een dag zijn eigen keuzes maakt. Van mij hoeft het niet, maar mag het natuurlijk wel. Gelukkig is hij pas vijf.” Remco geniet ervan dat hij veel thuis is en ziet dat al een positieve kant van de rare situatie waarin we ons momenteel bevinden. “Het is soms wel even op je tanden bijten, maar het is ook echt wel genieten.”

GEDEELDE PASSIE

“Het is heerlijk om te merken dat Dillen veel interesse heeft in de natuur en hoe eten groeit en gemaakt wordt”, vertelt Remco. “Dat maakt het extra leuk om met hem naar de boerderij te gaan of eitjes te rapen bij de kippen.” Ook in de moestuin is de zoon van Remco graag waar hij fascinerend kijkt hoe bepaalde dingen groeien. “Ik laat hem graag zien hoe gewassen groeien zoals mais, aardappels, graan en groenten. Je had zijn gezicht moeten zien toen we samen bij een spruitjesveld gingen kijken. Helemaal onder de indruk.” Spruitjes groeien aan een soort stam en er zitten er veel aan. Veel mensen weten dat vaak niet. “Ik merk dat hij het geweldig vindt om met mij op pad te gaan en ik geniet er ook van.”

Onlangs ging het gezin naar de kust waar een wereld openging voor de jonge Dillen. “Het is echt genieten om met mijn gezin een weekendje naar de kust te gaan en met hem een kijkje te nemen bij de vissersboten, de oesterbedden, mosselen en alles er omheen.” Ik denk in elk geval dat hij (ook door mijn passie) al veel over eten en alles er omheen weet! En stiekem vind ik dat met hem ontdekken, het leukste wat er is. En kan niet wachten om Fleur daarin mee te nemen.”

WAT MAAKT DE CHEF ER THUIS VAN?

Samen maken we regelmatig wat lekkers in de keuken. Koekjes en cakejes bakken of kroketten maken of helpen in de keuken vindt hij superleuk!” Op die manier leert Remco zijn zoon waar eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. “Wij vinden dat belangrijk en hij geniet daar zichtbaar van,” legt de chef van Coperto Restobar uit.

Het favoriete eten van Dillen is rode kool, aardappels en schnitzel. Wanneer dat wordt klaargemaakt, schept hij twee keer op. “Mijn partner en ik wisselen het eten koken regelmatig af. Zij weet haar weg ook prima in de keuken en samen zorgen we altijd voor een goede en voedzame maaltijd.” Gevarieerd eten vindt het echtpaar Jansen belangrijk, maar na het diner komen toch ook de pakken met vla en yoghurt op tafel. “Ik merk dat mensen soms denken dat ik thuis ook een volledig diner bereid met Crème brûlée als dessert, maar dat is natuurlijk overtrokken. ”Wij eten thuis lekker en ‘normaal’,” lacht Remco. “Natuurlijk sloof ik me wel eens uit en doen we iets extra’s, maar dat is niet iets wat we onze kinderen willen aanleren als iets dat de norm moet zijn.”

GEZOND EN GEVARIEERD ETEN

“Ik denk dat ons hele gezin wel van lekker eten houdt. De herkomst is, zoals gezegd, daarbij uitermate belangrijk.” Wie Remco’s blogs heeft gelezen, weet dat hij het belangrijk vindt dat er op een verantwoorde manier met voedsel wordt omgegaan. Zo min mogelijk afval is daar onderdeel van. “Mijn partner leeft wel wat gezonder, moet ik eerlijk bekennen en zorgt dat de kinderen hun vitaminen en vezels binnenkrijgen.” Ik blijf natuurlijk een lekkerbek en steggel af een toe eens, voor de kids maar ook een beetje voor mezelf,” zegt Remco lachend. “Moet kunnen toch? Ik hoor de kinderen daar niet over klagen in elk geval,” vervolgt hij. Een gedeelde passie voor goed en lekker eten is er zeker bij de chef thuis.

EN NU…?

Door de onzekere tijden, weet Remco nog niet wanneer hij weer mag gaan koken in Coperto Restobar. Het is afwachten en even doorbijten. Het is moeilijk voor de kindjes te begrijpen wat er aan de hand is. We proberen wel dingen uit te leggen maar het blijft lastig. Fleur heeft geen idee, maar Dillen heeft er merkbaar last van dat zaken nu anders zijn dan hij gewend is. Ondertussen ben ik vooral papa, parttime leraar, speelvriendje, vraagbaak en brede schouder. En proberen we er maar het beste van te maken! Het is een tijd de we allemaal niet snel gaan vergeten. Laten we hopen dat we deze periode met elkaar goed doorkomen en dat er snel weer licht is aan het einde van de tunnel. Blijf gezond!

ERVAAR COPERTO RESTOBAR IN ZWOLLE

Zelf ervaren welke gerechten Remco Jansen en zijn brigade bereiden?
Dat is momenteel helaas nu niet mogelijk, maar volg onze Facebook-pagina. Hier zal de chef de aankomende tijd regelmatig recepten posten die u thuis kan bereiden. En we hopen u snel weer terug te zien in Zwolle.