Blog 3: Het boerenland

Van kooktips tot seizoensrecepten en van culinaire trends tot achtergrondartikelen: Coperto Restobar deelt graag haar culinaire geheimen. In deze blog onthult onze chef de cuisine Remco Jansen waarom hij het zo belangrijk vindt om in de keuken met regionale producten te werken. Want waarom ver weg gaan als de eetbare schatten ook dichtbij voor het oprapen liggen? Honger naar meer? Remco: “Vooral in de mooie lente- en zomermaanden zijn de lekkerste groenten, kruiden en bloemen dichterbij dan ooit. De grond, het land… die vormen de basis van alles. Ik werk dan ook nauw samen met leveranciers uit de regio Zwolle, waardoor Coperto Restobar altijd voorzien is van de meest verse en lekkere producten. Met name in deze tijd van het jaar kan er volop geoogst worden.”

Tuin Salland

“In de zoektocht naar de juiste, regionale leveranciers voor Coperto Restobar viel mijn oog vrijwel direct op Tuin Salland, een biologisch tuinbouwbedrijf met grote akkers. Een samenwerking volgde. Nu maken we jaarlijks gezamenlijk een teeltplan, waarin we vastleggen welke gewassen dat jaar verbouwd zullen worden. Toen de Chinese bieslook, mijn eerst verbouwde kruid, van het land af kwam was ik best een beetje trots. Het is toch mooi om aan je gasten te kunnen vertellen dat je bepaalde producten zelf gekweekt hebt.”

Boerderij De Huppe

“Daarnaast werken wij samen met (zorg)boerderij De Huppe. Zij voldoen volkomen aan de eisen die ik als chef stel. De boerenkaas die ze produceren gebruiken wij bijvoorbeeld voor ons uitgeserveerd ontbijt. Daarnaast beschikt de boerderij over een pluk- en groentetuin die ‘s zomers wordt aangevuld met een eetbare bloementuin. Ik ben hier als fervent kruiden- en bloemenliefhebber vaak te vinden om mijn eigen kruiden en bloemen te knippen, wat de gerechten net dat beetje extra cachet geeft.”

Met de handen in de klei

“Ik hou echt van het proces van land tot op het bord. Het koken met regionale producten is van grote waarde in mijn keuken. Het is dan ook mijn wens om binnenkort samen met het team van Coperto Restobar zélf de gekweekte producten te oogsten, om zo het proces van nog dichterbij mee te maken. Even de hectiek van de keuken achter ons laten en de tijd nemen om deze schat aan mooie producten te vertalen naar kunstwerkjes voor op het bord. Want dat is waar alles uiteindelijk samenkomt.”