Blog 18: Welkom 2020! Terugblik op afgelopen jaar

Welkom 2020!
Terugblik op afgelopen jaar

Chef de Cuisine Remco Jansen werkt inmiddels al ruim 2 jaar bij Coperto Restobar en Pillows Grand Hotel ter Borch, als de voorman in de keuken. “Het was moeilijk iets te starten wat nog niet bestond en waar geen concrete omschrijving van te vinden was,” doelt de chef op het restobar-concept dat sinds twee jaar in Zwolle is uitgerold. Wat is precies een restobar, waar hebben de Zwollaren behoefte aan en hoe kunnen wij van Coperto bereiken wat we willen bereiken?

EEN NIEUW CONCEPT

“Je kunt in principe alle kanten op, het enige wat je als houvast hebt, is een geschreven concept en je eigen identiteit als chef. Je begint ergens en bent vervolgens aan het kneden tot je het gevoel hebt de juiste richting op te gaan,” legt de chef uit. 2019 was hierin volgens hem een bepalend jaar en mag met trots ook een zeer succesvolle jaargang worden genoemd. In deze blog kijkt Remco terug op het begin van Coperto en het jaar 2019.

DE RODE DRAAD

Vanaf de opening in 2017 heeft Coperto Restobar een stijgende lijn ingezet. Uiteraard was de ene periode succesvoller dan de andere, maar de geluiden die in Zwolle en omgeving gonsden, zowel over het hotel als Coperto, waren bovenal positief. “Toch bleef het in het eerste jaar zoeken naar de juiste weg, de juiste manieren van koken en was het belangrijk om onze gasten te leren kennen,” gaat Remco verder. “Je kunt vooraf een profiel maken van je doelgroep, maar of dit in de praktijk ook overeen komt met de werkelijkheid moest nog maar blijken.” In 2018 heeft Remco  bewust vastgehouden aan het originele concept. “In 2019 hebben we uiteindelijk toch wat dingen anders gedaan,” aldus de chef. “Al wordt er nog steeds vastgehouden aan de rode draad van het restobar-concept, dat uitermate succesvol is gebleken,” voegt hij toe.

WEZELIJK VERSCHIL IN 2019!

“2019 was verhelderend!” is Remco stellig.  “Logisch, je hebt meer informatie, meer statistieken en meer ervaring. Wat in 2019 belangrijk was, is dat we veel dingen voor een tweede of een derde keer deden. Denk daarbij aan de feestdagen of speciale evenementen. Ook hebben we een beter beeld waar gasten voor naar Coperto komen.” 2019 begon goed doordat er een fijn en goed op elkaar afgestemd team stond op alle afdelingen. De richting was duidelijk en er was voldoende informatie om de koers voor het jaar te bepalen.

DE SUCCESSEN VAN HET JAAR

“Het was een jaar vol gas,” zegt Remco lachend. “Ik ben super trots op het hele team, want er zijn behoorlijk wat mooie dingen bereikt.” Coperto kreeg aan het begin van het jaar direct een geweldige review van het Dagblad van het Noorden. “Super tof!” Daarnaast bleek Coperto’s Friday, waarbij het duo Tabe een avond verzorgd met jazz tijdens het dineren. “Onze gasten komen graag naar deze avond.” Coperto introduceerde daarnaast de Coperto’s Courtesy Car waarbij gasten met een luxe auto worden opgehaald voor het diner en uiteraard ook weer worden teruggebracht. “Dat concept is nog nieuw, maar de eerste paar maanden was het al een groot succes in Zwolle.”

Laten we ook de evenementen zoals de WijnSpijs Wandeling en ‘Blend’ in de Grote Kerk in Zwolle niet vergeten, want Coperto Restobar was daarbij een graag gezien restaurant.

REVIEWS

Online heeft Coperto een mooie stap gemaakt. “Inmiddels zijn we op TripAdvisor naar plek vijf van beste restaurant in Zwolle gestegen en bezetten we de tiende plek als het gaat om beste restaurants in Overijssel. We hebben het dan wel over ruim 1400 restaurants hè,” zegt Remco trots. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl werd Coperto Restobar bekroond met een  Bib Gourmand van Michelin voor het jaar 2020! “Hoe geweldig is dat!? Een fantastische beloning voor ons harde werken en bovenal vol met voldoening hoe onze gasten het bij ons ervaren als ze ons bezoeken. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen!”

GAAT ER VEEL VERANDEREN IN 2020?

Een nieuw jaar brengt nieuwe plannen? “Er verandert altijd wel iets,” glimlacht de chef. “Ik ben niet zo van plannen en ambities uitspreken in het openbaar, want bij Coperto Restobar doen we graag wat we leuk vinden en dat optimaliseren.” Voor Remco staat de beleving en waardering van de gast altijd voorop. “We streven niet naar een Michelin-ster, gaan geen gekke dingen doen en willen vooral betaalbaar, smaakvol en ongedwongen blijven.” Er staat een ambitieus en creatief team in de keuken en op de vloer van het restaurant, wat elke keer weer op zoek is naar verbetering, verbinding en perfecte melange voor een onvergetelijk bezoek. “We hebben in de afgelopen jaren veel meegemaakt met elkaar, hard gewerkt en veel stappen gemaakt. En heel cliché, we blijven elke dag leren.” In 2019 heeft Remco en zijn brigade veel gespeeld met de gerechten, de smaken en de samenstelling opmaak. “Dit blijven we in 2020 ook doen om de beste benadering te zoeken van het Coperto-gevoel,” zegt Remco. “Dat is een uitdaging op zich, maar we zitten in de buurt! Dus er gaan zeker wel dingen veranderen maar dat laten we nog even aan de verbeelding over,” vervolgt hij.

BIB BIB HOERA….

Het grootste succes dat Coperto Restobar vorig jaar mocht vieren is zonder twijfel is de bekroning met de Bib Gourmand van Michelin. “Ik moest best lachen toen ik de kop zag van het artikel op Indebuurt Zwolle. Heel creatief,” zegt de Chef. In de vorige blog over de Bib Gourmand heeft Remco gesproken over verrassing om te vieren dat het restaurant de Bib mag voeren in 2020. Dat is de chef uiteraard niet vergeten. “We willen onze gasten bedanken voor het vertrouwen in onze restobar en zodoende komen we aan het begin van 2020 met het ‘Coperto’s favorites’-menu voor een zeer aantrekkelijke prijs.” Op dit menu komen de hardlopers van Coperto te staan die in de afgelopen jaren op de kaart hebben gestaan. “Zwolle, bedankt”, zegt Remco glunderend.

ERVAAR COPERTO RESTOBAR IN ZWOLLE

Zelf ervaren welke gerechten Remco Jansen en zijn brigade bereiden? Kom dan langs voor een lunch of diner. Reserveer een tafel en houd sociaal media in de gaten voor de aankomende Bib Gourmand-actie.