Blog 17: Bib Gourmand, een kroon op het werk!

Chef de Cuisine Remco Jansen sprong een gat in de lucht toen hij op donderdag 7 november te horen kreeg dat Coperto Restobar is onderscheiden met een Bib Gourmand. “Het is een enorme waardering en zeker een bekroning voor ons allemaal.” Volgens de chef heeft het team van Coperto er hard aan gewerkt om een bepaalde kwaliteit te behalen, maar werd er totaal geen wedstrijd van gemaakt. “Wij doen wat we goed kunnen en leuk vinden, het is nooit een doel op zich geweest op een Bib Gourmand te behalen,” legt Remco uit. “Hoe tof is het dan als je op deze manier bekroond wordt!”

DE DAG VAN DE BEKENDMAKING

Rond negen uur in de ochtend werd via een persbericht bekend gemaakt welke (nieuwe) restaurants de Michelin-erkenning, Bib Gourmand, zouden krijgen voor het jaar 2020. “Ik was buiten zinnen van blijdschap, want Coperto Restobar stond in dat lijstje,” vertelt Remco met een glimlach van oor tot oor. “Vanaf het begin is het een wens geweest, maar absoluut geen doel op zich. Ik vind het vooral belangrijk dat wij met elkaar lekkere en mooi gebalanceerde gerechten maken. En onze gasten laten genieten van onze creaties. Zonder een bepaalde druk, fijn en prettig werken,” gaat Remco verder.

WAAR STAAT BIB GOURMAND VOOR?

Bib Gourmand staat vooral voor een uitmuntende keuken met een prettige prijs/kwaliteit verhouding. Sinds 1955 werd er al een waardering vanuit Michelin uitgesproken voor de restaurants die tegen acceptabele prijzen goed eten serveren. Inmiddels, sinds 12 jaar, heeft dit het label Bib Gourmand. Restaurants die een driegangenkeuzemenu aanbieden met minimaal keuze uit twee gerechten per gang onder het bedrag van 39 euro, vallen binnen de Bib Gourmand-eisen. “Coperto valt binnen die eisen en biedt een driegangendiner aan voor 37 euro waarbij de gast keuze heeft uit 16 koude, warme en zoete  gerechten.”

GOEDE BAND MET MICHELIN

Het contact met verschillende organisaties, waaronder Michelin, is erg belangrijk om zichtbaar te blijven. Er zijn veel goede restaurants tegenwoordig en het is goed om regelmatig een update te communiceren naar deze organisaties. Dit kan tot een bezoek van een inspecteur leiden. Om in aanmerking te komen voor een onderscheiding van Michelin, is het belangrijk om op hun radar te staan. “In het verleden heb ik voor bedrijven gewerkt waar we een Bib, ster of vermelding in de Michelingids hadden, zodoende bestaat er een dossier van mij als chef,” legt Remco uit. “Het is mij niet bekend wie deze inspecteur is en wanneer het bezoek gepland staat,” aldus Remco. “Wanneer de inspecteur ons onverwacht bezoekt, zal hij pas aan het einde van zijn diner aangeven dat hij voor Michelin werkt.” De inspecteur noteert zaken over het restaurant en neemt een kijkje in de keuken.

“Toen de inspecteur langskwam was ik er zelf niet, maar mijn souschef heeft dat fantastisch opgepakt. Mijn teamleden hadden tijdens het diner natuurlijk al wel een vermoeden. Wie komt er nou met een iPad dineren en wil ook graag de keuken zien?”, zegt Remco lachend. “Na afloop liet de inspecteur weten dat hij erg enthousiast was en hij vertelde dat hij goed gegeten had en het concept als verrassend had ervaren.” Daarna begint het lange wachten, want dit bezoek vond in juni 2019 plaats.

BIB GOURMAND GIDS BENELUX

Op 22 november verscheen de Bib Gourmand gids. “Niet onbelangrijk,” zegt Remco. “We hebben dan wel de Bib, echter is het toch altijd erg interessant wat de inspecteur dan ook over ons schrijft. Dat is immers waarom wij deze waardering hebben gekregen.” Deze tekst in de gids van de Michelin-inspecteur luidt als volgt:

“Heel moeilijk kiezen. Chic en hip!

Marmeren tafels. Luxe kuipzitjes, veel glas. Wat is dit een chique zaak! Het concept is al even hip als de locatie. U hebt de keuze uit een superbe verzameling van moderne gerechtjes. Kiezen is hier aartsmoeilijk. Het fijne samenspel van texturen, wereldse invloeden en lokale lekkernijen is top. En wat is de zacht geprijsde wijnkaart leuk!”

FEEST BIJ COPERTO

“Uiteraard is het behalen van een Bib goed gevierd en hebben we veel felicitaties mogen ontvangen.” Tijdens de ochtendmeeting werd er een glaasje bubbels gedronken. En de telefoon bleef maar rinkelen met diverse media. “Het succes mag gevierd worden en alle felicitaties doen ons goed. Het is een teamprestatie voor Coperto én het hotel en we zijn trots op onze partners, want we hebben het samen gepresteerd!” Nu Coperto Restobar voor het jaar 2020 bekroond is met een Bib Gourmand, kan dat eventueel extra druk met zich meebrengen. Remco ziet daar de uitdaging wel van in. “We gaan gewoon doen wat we altijd doen, dat is hoe we verder gaan. We gaan zeker geen rare fratsen uithalen,” vertelt Remco. Maar vooral met veel trots uitdragen wie we zijn en wat we doen!

FEEST VOOR DE GASTEN

Remco wil graag de gasten betrekken in het feestgedruis. “Het behalen van de Bib Gourmand gaat ook gevierd worden met onze gasten. Want onze gasten is waar we het bovenal voor doen! Hoe we dit vorm gaan geven, blijft nog even geheim, maar er zit zeker wat moois in het vat voor 2020.”

ERVAAR COPERTO RESTOBAR IN ZWOLLE

Wilt u zelf ervaren welke gerechten Remco Jansen en zijn brigade bereiden? Kom dan langs voor een lunch of diner.