Blog 11: Groenten en kruiden uit eigen moestuin

Iedere maand onthult Chef de cuisine Remco Jansen enkele keukengeheimen in zijn blog. Van kooktips tot recepten en van culinaire trends tot achtergrondartikelen: de professionals van restaurant Coperto Restobar in Zwolle nemen u graag mee in hun culinaire wereld. In deze editie gaan we de moestuin van Remco ontdekken. De lente komt er weer aan en dat is een mooie periode om weer verschillende frisse producten uit te gaan proberen in de keuken bij Coperto Restobar, het restaurant van Pillows Grand Hotel Ter Borch in Zwolle. “Ik krijg letterlijk de kriebels van wat we kunnen in de komende maanden”, vertelt Chef de cuisine Remco Jansen. “Het is weer het juiste moment om dingen in de grond te stoppen. Een prachtige tijd breekt aan met veel mooie producten.”

HET MOESTUINTJE VAN REMCO

Bij de chef zit het koken natuurlijk in het bloed. Al op een jonge leeftijd wist hij dat hij in de keuken wilde staan, het liefst professioneel. Hij haalde al als kind veel plezier uit het maken van gerechten en het werken met de verschillende gewassen uit eigen tuin. Dat blijkt ook uit zijn passie voor zijn moestuin. “Vroeger, toen ik ongeveer vijf a zes was, had ik al een moestuintje en dat is één van de redenen waarom ik nu chef ben”, zegt de chef lachend. “Die moestuin heeft mij altijd op een positieve manier achtervolgd, want zowel thuis als op school wroette ik al in de aarde en verbouwde ik mijn eigen groenten en kruiden. Ook tijdens mijn loopbaan als kok en als chef heb ik veel tijd doorgebracht in moes- en kruidentuinen.” En als deze er niet al was, dan werd er een gecreëerd.

BEGIN JE EIGEN MOESTUIN

Het plezier dat Remco altijd heeft gekend van zijn producten van eigen bodem wil hij graag delen met de lezers van zijn blog en met de gasten van Coperto Restobar. En dat kan al op zeer kort termijn leuk worden, want maart en april zijn de maanden bij uitstek om groente en kruiden te ontkiemen en te zaaien. “Een moestuin is een zeer algemeen begrip”, legt Remco uit. “Het kan een gewas zijn of kruiden en je kan het zo groot of klein maken als je zelf wilt. Zelfs in je venterbank kan je een moestuintje creëren.” En als je op kort termijn je eigen salade wilt maken, is het nu de ideale tijd om te starten. “Je kunt beginnen met bijvoorbeeld radijsjes of slasoorten. Radijsjes en ook tuinkers groeien heel hard. Binnen een paar weken heb je al een product op tafel staan die je zelf hebt verbouwd.” Voor alle beginnende moestuinverbouwers heeft Remco ook nog wel advies: “Begin met kleine groenten en kruiden. Dat kost minder energie en geduld waardoor je er snel profijt van hebt. Fruit is gecompliceerd en kost bovenal veel tijd. Begin hier niet mee.”

GROENTE, KRUIDEN EN COPERTO

Bij Coperto Restobar in Zwolle zijn de moestuin en kruidentuin zeer belangrijk. “Wij hebben bij Coperto een kruidentuin waar we graag een theetuin van willen maken. Zodoende hebben we een samenwerking met Zorgboerderij ‘De Huppe’ waar we op hun akker ook veel producten verbouwen, kweken en testen. Zo gaan we gewassen kweken die we in thee kunnen verwerken. Denk daarbij aan verse munt, melisse, dropplant en framboos blad.” Remco heeft grote plannen met zijn theetuin, want hij geeft zijn gasten graag een speciale ervaring. “We willen misschien een ‘thee-experience’ doen bij Coperto”, vertelt hij. “Dat houdt in dat er een menu wordt gemaakt met alleen zoete gerechten die ideaal te combineren zijn met zelf geproduceerde of bijzondere theesoorten. Daarbij gaat het om buitengewone thee met een verhaal. Noem het een spijs-thee-combinatie.” 

LENTE BIJ COPERTO

De beleving van de gasten staat voor Remco en zijn collega’s altijd voorop. Bij restaurant Coperto Restobar in Zwolle draait het om heerlijk en eerlijk eten en drinken. Zij verwennen hun gasten met kwaliteit en geweldige service. En de lente laat zich perfect lenen voor een heerlijke lunch of diner in Zwolle. Proef de verrukkelijke groentegerechten met spannende kruiden, in veel gevallen uit een lokale moes- of kruidentuin. Wist u trouwens ook dat veel bloemensoorten eetbaar zijn? Kom het proberen in ons restaurant in Zwolle.

RESERVEER EEN TAFELTJE IN COPERTO

Nieuwsgierig geworden naar de verrassende gerechten van Remco Jansen en zijn team? Reserveer snel een tafeltje in Coperto en laat u culinair verwennen door onze chef en zijn brigade.