Blog 14: Heerlijke producten uit de streek!

Wat van ver komt hoeft niet per definitie beter of lekkerder te zijn. Is de filosofie van chef de Cuisine Remco Jansen van Coperto Restobar in Zwolle. Remco en zijn team halen juist veel producten en ingrediënten uit de streek. “Hier in Zwolle en omgeving worden prachtige producten verbouwd, gemaakt en gekweekt. Zo hebben we een geweldige bakker in Zwolle en verse groente, kruiden en zuivel zijn bijna op steenworp afstand te verkrijgen.” Voordat Remco in september 2017 in Zwolle in de keuken aan de slag ging, is hij eerst op onderzoek gegaan in het Zwolse. Om te ontdekken wat de regio voor hem en Coperto kon betekenen. “Ik kreeg van hotelmanager Julia Vijftigschild alle ruimte en tijd om mij te oriënteren en de omgeving te ontdekken. Zelf kom ik uit de buurt van Arnhem waardoor Zwolle nieuw terrein voor mij was. Mijn zoektocht was bijzonder prettig en heeft aardig wat opgeleverd. Wat een prachtige producten zijn er hier te vinden en wat zijn er goede ondernemers.” Remco vindt het erg belangrijk dat hij een goede band heeft met de lokale ondernemers. Samen versterken ze elkaar. “Het heeft voor mij meerwaarde om lokaal producten te halen. Op die manier creëer je waardevolle samenwerkingsverbanden en houd je de logistieke lijnen kort en dat is ook weer beter voor het milieu op vele vlakken.”

ZWOLSCH BROOD

Bij het creëren van de gerechten die bij Coperto Restobar worden aangeboden, staat de behoefte van de gast altijd bovenaan. Remco en zijn brigade willen de gast verrassen met mooie en heerlijke creaties. “En daarbij maken we dus in grote mate gebruik van producten uit de regio,” legt Remco uit. “Heb je wel eens een broodje gehad van De Stadsbakker uit Zwolle? Dat is wat ons betreft echt de beste bakker in de buurt. Samen met de Stadsbakker bespreken we regelmatig onze wensen en wordt er brood op maat gemaakt om in Coperto en Grand Hotel ter Borch te gebruiken. Zowel bij het ontbijt als bij diner.

GERECHTEN MET EEN VERHAAL

“Ik vind het ook belangrijk dat ons personeel de gast veel kan vertellen over de producten en ingrediënten die wij gebruiken. Dat maakt het uniek,” legt Remco uit. De gasten van Coperto kunnen dit waarderen en proeven uiteindelijk de zorg die wordt gestoken in het selecteren van de gekozen producten en het bereiden van onze gerechten. “We leggen graag uit wat we gebruiken uit de streek en hoe dit wordt bedoeld of hoe de samenwerking tot stand is gekomen.”

ZORGBOERDERIJ DE HUPPE

“Onze groenten, kruiden, bloemen en zuivel komen grotendeels van de zorgboerderij De Huppe. Met hen heb ik regelmatig contact en ik ben daar vaak! Begin dit jaar hebben we bijvoorbeeld een plan bedacht en samen een schema gemaakt waarop staat welke groente én kruiden we verbouwen en wanneer deze klaar is voor de oogst zodat we altijd groente hebben van ‘eigen’ land.” Ook de zuivel komt van De Huppe. “De kaas bij het ontbijt wordt daar gemaakt met melk die afkomstig is van koeien uit de regio.” Zo blijkt wel dat de chef enorm betrokken is met deze boerderij en hij draagt zij steentje bij aan hun werkzaamheden. Dit doet hij door bijvoorbeeld te koken met de deelnemers van de zorgboerderij en door ze te voorzien van slimme en creatieve ideeën hoe zijn hun producten aan de man kunnen brengen.”

SAMENWERKING MET LOKALE ONDERNEMERS

Remco vindt het prachtig om een goede relatie op te bouwen waar beide partijen de vruchten van plukken. “Ik nodig de lokale ondernemers altijd graag uit om te komen proeven en dat leidt tot mooie samenwerkingen. Een leuk voorbeeld is dat Arend, van de Stadsbakker in Zwolle, mij een mooi compliment gaf door na een heerlijk diner in Coperto aan te geven dat hij mijn cheesecake de lekkerste vond in Zwolle die hij tot op heden geproefd heeft. Nu zijn we aan het kijken hoe we met dit recept iets kunnen doen in zijn bakkerij. Dit staat nog wel in de kinderschoenen maar zijn leuke dingen. Uit zulke lokale samenwerkingen haal ik veel energie en waardering.”

BONBONS OP DE KAMER

Ook Pillows Grand Hotel ter Borch profiteert van de lokale connecties. Wanneer gasten blijven slapen in het hotel, worden ze verrast met een bonbon die gemaakt is door een lokale bonbonmaker uit de stad Zwolle. Bonbonnière Borrel produceert voor Pillows Hotels deze lekkernijen in verschillende smaken van het seizoen. “Een mooi welkom toch,” glimlacht Remco.

KOM PROEVEN IN ZWOLLE

Bent u nieuwsgierig naar de gerechten én het verhaal achter de producten die Remco en zijn brigade gebruiken, kom dan proeven. Laat u culinair verrassen en geniet van een heerlijke lunch of een prachtig samengesteld diner. Reserveer vandaag nog een tafel.