Keukenverhalen:
Remco Jansen en zijn roeping als chef

Head Chef Remco Jansen of Coperto Restobar in Zwolle

Als kind in de moestuin

Als kind was Remco Jansen al druk bezig met koekjes bakken of kon je hem onverstoord in zijn moestuin vinden. Die passie voor koken is de chef de cuisine van Coperto Restobar in Zwolle echter nooit met de paplepel ingegoten. ‘Ons gezin was niet bijzonder culinair aangelegd. Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit mijn roeping was.’

Oma als inspiratiebron

‘Er zijn geen koks in onze familie, maar oma kon zeker goed overweg met de oer-Hollandse keuken. Zij heeft altijd wel invloed op mijn kookstijl.’ Zo zoekt de chef altijd naar het gevoel van grootmoeders keuken of de smaak van vroeger: ‘De uienzalf die soms op onze kaart staat. Die is afgeleid van de ouderwetse uienhachee!’

Naast zijn oma zijn er ook zeker een aantal chefs waar Remco veel van heeft geleerd. ‘Tonny Berends, de chef van de Kromme Dissel, heeft mij laten zien hoe je ook een keuken kan leiden zonder harde hand. Michel van der Kroft heeft mij door zijn uithoudingsvermogen laten zien dat waar een wil is, ook een weg is. En de grote Jonnie Boer en Sergio Hermans inspireerden mij tal van momenten in mijn leven.’

Het risico van Coperto

Na in verschillende gerenommeerde zaken te hebben gewerkt en zelf ook een aantal restaurants op de kaart te hebben gezet,  ging hij in 2017 aan de slag bij Coperto Restobar. ‘Ik ben in gesprek gegaan met Pillows Hotels en de ambitie die er was om om op topniveau te koken, sprak me erg aan. Spannend was het wel, want ik heb een deal gesloten op het moment dat het hotel compleet gestript was en er alleen nog plannen en tekeningen op papier waren.’

Die spanning bleek achteraf onnodig: Coperto Restobar is inmiddels een begrip geworden in Zwolle en heeft in 2019 een Bib Gourmand van Michelin in ontvangst mogen nemen. 

1001 banen

Dat Coperto de afgelopen periode noodgedwongen moest sluiten, betekent niet dat Remco stil heeft gezeten. ‘Het werk als chef laat ik nooit los. Zo hebben we Coperto #athome opgezet, zodat gasten de gerechten af kunnen halen en nog steeds thuis kunnen genieten van Coperto. Maar daarnaast was ik ook papa, leraar, klusser, huisman, privékok en vermaak.’

Kinderen als levensles

Remco beschouwt de tijd met zijn kinderen dan ook als kostbaar. ‘Het moment dat ik vader werd, was voor mij een van de meest leerzame momenten uit mijn carrière. Ik heb me jarenlang volledig gestort op mijn vak en realiseerde me dat ergens zo in op gaan ook ongezond kan zijn. Balans in je leven is belangrijk en thuis alles op de rit geeft mij meer rust in het welzijn rondom werk.

Lessen van de chef

Heeft de chef nog andere dingen geleerd tijdens zijn carrière? ‘Zeker. Coperto Restobar haalt haar producten zoveel mogelijk lokaal. Thuis kan je ook makkelijk gebruik maken van de vakmensen uit jouw buurt. In deze tijd is het goed om deze zaken wat meer te steunen, daarnaast is het ook simpelweg zo dat een echte slager een stuk meer kwaliteit levert dan een supermarkt.’


‘En tot slot: koken hoeft echt niet altijd moeilijk te zijn. Het maakt niet uit wat je kookt of welke producten je gebruikt. Maak het naast mooi vooral erg lekker en stop er altijd een beetje liefde in.’

Coperto Restobar
in Zwolle

Coperto Restobar in Zwolle is een inspirerend en gastvrij restaurant waar gasten culinair verwend worden met bijzondere gerechten en prachtige wijnen.

U bent gelukkig weer van harte welkom in ons restaurant. U kunt Coperto nu ook thuis ervaren met onze afhaalservice Coperto #athome.

Marble bar with food and wines at Coperto Restobar in Zwolle
Coperto Restobar seating and tables
The menu card of Coperto Restobar in Zwolle